Geschiedenis

Hoe het begon…

Nadat Sjoerd Blom samen met Evert Bron een oude reddingsloep had opgeknapt begon een groep enthousiaste mannen uit Rutten in 1991 met sloeproeien. Dit ging hun zeer goed af en de roeiers behaalden diverse overwinningen. Zo werden de mannen meerdere keren Nederlands Kampioen en wonnen maar liefst drie maal de HT!

Op het moment dat de belangstelling van de mannen enigszins dreigde af te nemen maakte initiatiefneemster Ingrid Blom van deze gelegenheid gebruik om te kijken of er vrouwelijke belangstelling voor het roeien was. Dit was het geval en 20 meiden uit Rutten bleken enthousiast.

Na enkele trainingen onder leiding van enthousiaste mannen met roei-ervaring kwam de mogelijkheid om aan diverse wedstrijden deel te nemen. Dit eerste jaar werd door de roeisters van GIA Light al succesvol afgesloten, namelijk winnaar van de 2e klasse.

In de winter van 2006/2007 is de GIA ontdaan van haar witte verf en volledig opnieuw geplamuurd en zwart gespoten. De sloep werd door Karin Blom professioneel als damessloep opgepimpt en werd in het voorjaar van 2007 omgedoopt tot GIA Light. In het jaar 2007 kwamen de roeisters uit in de 1e klasse en sinds 2008 wordt de competitie in de hoogste klasse, de hoofdklasse, geroeid. De beste prestatie tot nu toe is het Nederlands Kampioenschap 2012!

Doordat de belangstelling voor het roeien behoorlijk groot werd en om de prestaties te verhogen, bestond de wens uit te kijken naar een tweede sloep. Roeister Wilma Plomp wist in 2011 een mooi zes persoons sloepje uit Zeeland te bemachtigen en de geboorte van ons Zusje werd hiermee een feit!

Nadat Zusje slechts een paar wedstrijden geroeid had moest het sloepje uit de vaart worden genomen. Lekkages waren daarvan de oorzaak. In de winter van 2011/2012 werd deze sloep waterdicht gemaakt en in de inmiddels herkenbare GIA kleuren door Karin Blom van een unieke afbeelding voorzien.

De mannen lieten het er in de tussentijd niet bij zitten en ook zij waren inmiddels weer in een nieuwe sloep van start gegaan, die tot De Razende Snol werd omgedoopt. Deze 8-10 mans sloep roeit sinds 2007. Hun beste prestatie is tot nog toe een 5e plaats in het Nederlands Kampioenschap en een 5e plek in de HT.

Geschiedenis/kenmerken sloepen

GIA Light is een is aluminium overnaads geklonken acht persoons reddingssloep uit omstreeks 1955; het casco is afkomstig uit Groningen.

De Razende Snol is een oude 8-10 persoons eikenhouten marinesloep uit 1925, een admiraalsloep van de Franse marine, heeft voorheen geroeid onder de naam De Razende Bol, die in 1988 voor het laatst aan de HT heeft meegedaan. De sloep heeft een aantal jaren als wrak bij Sjoerd Blom in de schuur gestaan voordat hij ermee aan de slag ging. De gerestaureerde sloep roeit weer sinds 2007.

Zusje is een zespersoons houten sloep uit de periode 1930-1940. Haar echte leeftijd wil ze niet prijs geven, een echte dame dus. De sloep was voorheen in het bezit van de Zeeuwse sloepenvereniging La Stradiva uit Kortgene en droeg de naam Delta Marina II. Zij kochten rond 2000 een zeilsloep bij een stel uit Leiden. En de Zeeuwse dames hebben met veel liefde en wilskracht haar van zeilsloep terug naar haar oude glorie gebracht, een reddingssloep. Over de herkomst is weinig te melden, omdat de balk met details waarschijnlijk is verwijderd tijdens het ombouwen van roeisloep naar zeilsloep. De HT commissie heeft zelfs ook meegezocht naar haar herkomst, omdat het een uniek modelletje betrof. Zij wilde haar toen ook heel graag opnemen in het sloepenregister.

Met veel plezier hebben zij zo’n 10 jaar in het sloepje geroeid en deden mee met de in Zeeland georganiseerde roeiraces. In 2003 waren ze van de partij bij de HT en in Amsterdam. Muiden-Pampus-Muiden in 2004, 2005, 2006. En bij de Terschelling – Vlieland race in 2006 en 2007.

Soms heeft het sloepje hachelijke momenten meegemaakt. Zoals in 2001 tijdens de HT race, vlak voor de haven van Terschelling, waren de Zeeuwse dames helemaal kapot en toen kwam de veerboot eraan. De stuurman van de Delta Marina II wilde geen meter omvaren om zo de dames te sparen. Het ging net goed, omdat de veerboot uiteindelijk is uitgeweken. Een Engelse journalist nam op precies het goede moment een foto en heeft in een Engels roeimagazine geschreven over de “gevaren” van de HT. Dus al buitenlandse bekendheid.

En in Vlissingen tijdens de Boulevardrace 2006. La Stradiva had een inleen-stuurman die niet zo bekend was met de stroming langs de boulevard. Door de stroming zijn ze zover van de kant af gegaan, dat ze in de vaargeul terechtkwamen en daar voer een mega schip. Iedereen in rep en roer. Een niet zo’n blije politie, de kapitein van het hele groot schip helemaal in paniek. De lokale omroep was er als de kippen bij om de race extra smeuïg te filmen. De eerste “15 minutes of fame” van ’t sloepje.

De laatste paar jaren van het bestaan van de Zeeuwse roeiploeg zijn er weinig wedstrijden meer geroeid en werd er alleen nog maar wekelijks getraind. Uiteindelijk is de knoop doorgehakt en besloten ze de roeisloep te koop te zetten. Door de verkoop is de roeivereniging La Stradiva opgeheven.

Tijdens de overdracht van de sloep bij het AC restaurant in Meerkerk werd de Delta Marina II door 4 Zeeuwse roeisters uitgezwaaid. En we (GIA) hebben beloofd om goed op haar te passen.