rep en roer

oktober 2013

oktober 2013

GIA-succes bij Maas- en Zwartewaterrace

Rep en roer oktober 2013  - GIA Light & Zusje

 

In september hebben de GIA dames aan 2 wedstrijden deelgenomen. De Maasrace in Rotterdam en de Zwarte waterrace in Zwartsluis.

Op 7 september ging het hele spul dus naar Rotterdam. Tijdens de wereldhavendagen in die stad werd de Maasrace georganiseerd. Een mooie race met van alles “op ons pad”. Allereerst de massale start bij de Erasmusbrug, alle 53 sloepen in één keer uit de startblokken. Een spektakel, en soms een gehakketak tussen verschillende sloepen, iedereen wil een zo goed mogelijk uitgangspunt en met een rechte streep richting het begin van het parcours. En ja, dan willen de riemen wel eens lekker tegen elkaar aankomen. GIA Light en Zusje zijn niet de snelste sloepen, dus er werd strategisch een plekje gezocht net achter de hele snelle sloepen. Met in ’t achterhoofd: De snelsten, zullen de laatsten zijn… Er lag toch nog wel wat druk op de roeisters en stuurman van GIA Light. Als deze wedstrijd werd gewonnen, dan waren ze wéér Nederlands Kampioen. Maar eerst de race nog maar even roeien. De stroming was dit keer zeer verraderlijk. Naar de boei toe, het gevoel hebben dat het lekker gaat, maar de snelheid lag maar tussen de 5 en 6 km p/uur !! En op de terugweg op sommige plekken tikte de gps 10 km p/uur aan. De roeisters van GIA Light gingen als een speer, en lagen bij de keerboei  strak op schema, met maar een paar snelle damessloepen voor zich. Dan even een gracht in en na de gracht het zwaarste stuk (ca. 2 km) naar de finish toe. Door wind, stroming en vreselijke golfslag is dat eigenlijk een hel. Maar heel vreemd, bijna de gracht uit kregen we het teken dat er na 300 m. de finish lag. Dus als een malle aan de riemen trekken. Maar bij aankomst op dat punt, geen vlag of toeter wat aangaf dat je gefinisht was.. Vreemd… Dan toch maar het laatste zware stuk aanvaarden en het zekere voor het onzekere nemen en finishen op de gebruikelijke plaats. Dat we in Rutten supervrouwen hebben wonen, bleek wel toen GIA Light de Te Maru, de mannensloep van Tollebeek, voorbij roeide.. Zusje had een andere obstakel te nemen. Op het loodzware laatste stuk besloot een aardig grote boot even gas te geven en net te willen varen, waar het minuscule Zusje roeide. Stuurman Eric had het niet meer en besloot de “kapitein”(hij was volgens mij kaal) voor alles en nog wat uit te maken. Het woord “badmuts” is eigenlijk iedereen bijgebleven….

Bij de prijsuitreiking werd verteld dat de race was ingekort, omdat de snelste sloepen te snel op een punt waren, waar nog een demonstratie aan de gang was. Voor hen werd de roeiwedstrijd daar even (een kwartier) stilgelegd.  Dus daarom was de race ingekort naar 12 km. En bleek dus dat de finishlijn dus wel net bij het uitgaan van de gracht was. GIA Light eindigde als eerste. Zusje viel onverwacht vies tegen en eindigde op een 15e plaats algemeen. Maar een mooie opsteker voor GIA Light. Officieus Nederlands Kampioen !! (nog even wachten tot half maart 2014, dan wordt het hoogstwaarschijnlijk officieel)

 

21 september, Zwarte Waterrace te Zwartsluis. Niet de allerleukste, maar dat was dit keer na de uitslag wel het geval!! Ook hier weer stroming en stroperig water, een briesje wind. 18 km, verstand op nul en gaan. Zusje had wat recht te zetten na het tegenvallende resultaat in Rotterdam. Dit keer had de organisatie bedacht om eerst het lange stuk naar Hasselt te roeien en daarna naar het pontje van Genemuiden. Geen verkeerde beslissing van ze. Bij de start, tussen de twee bruggen in, stond Berber als een malle te supporten. In Hasselt hoorde we haar ook weer boven iedereen uit. En op de weg naar Genemuiden kwam er een bootje aan en ja hoor, Berber had het voor elkaar gekregen om op dat bootje mee te varen, dus nu was ze wel heel dichtbij, maar het volume was er niet minder om. Ik denk dat de eerste woordjes van de kleine Kriek zijn: “Hup GIA!, ’t ziet er goed uit!!”

Na ca. 2 uur en 20 minuten roeien wisten de roeidames de Zwartsluis weer te bereiken. Na een douche, was het wachten op de prijsuitreiking. ’t Klikt wat eentonig, maar GIA Light werd weer naar voren geroepen om de eerste prijs in ontvangst te nemen. Maar het mooie was dat Zusje als 3e eindigde. Twee Ruttense vrouwensloepen in de top 3. Helemaal super.

 

Op 12 oktober is de laatste race van het seizoen geroeid. De spectaculaire Grachtenrace in Amsterdam. Volgende maand een verslag van deze wedstrijd.

 

Ook de recreanten roeien elke week. Elke keer wel in de Ruttense Vaart, maar daar waren ze na een tijdje wel uitgekeken, al dat hoge riet. Dus op naar Lemmer. En ja, daar was wel wat te kijken. Er was een skûtsje zeilwedstrijd aan de gang, dus een pracht gezicht. Maar een beetje langs de kant geroeid naar het Wouda-gemaal. Wel heel leuk om te melden, dat 2 “oud”-roeisters het roeien toch wel zo miste dat ze nu weer meedoen met de recreanten.  Het bloed kruipt waar het niet gaan kan….

 

Op onze website zijn de laatste verslagen en foto’s van de wedstrijden te zien. Nog niet alles staat erop, maar daar wordt hard aan gewerkt. Neem maar eens een kijkje op: www.giarutten.nl.

 

Groet,

GIA Light & Zusje

Wilma

Gepubliceerd op donderdag 17 oktober 2013
 
  • slide thumb slide thumb slide thumb
  • slide thumb slide thumb slide thumb
  • slide thumb slide thumb slide thumb
  • slide thumb slide thumb slide thumb
<h1>giarutten.nl sitemap:</h1> <a href="http://giarutten.nl/home">home</a><br /> <a href="http://giarutten.nl/teams">teams</a><br /> -<a href="http://giarutten.nl/team-gia-light">Team GIA Light</a><br /> -<a href="http://giarutten.nl/team-gia-zusje">Team GIA Zusje</a><br /> -<a href="http://giarutten.nl/team-gia-razende-snol">Team GIA Razende Snol</a><br /> -<a href="http://giarutten.nl/team-gia-recreanten">Team GIA Recreanten</a><br /> <a href="http://giarutten.nl/http://www.federatiesloeproeien.nl/uitslagen/">uitslagen</a><br /> <a href="http://giarutten.nl/verslagen">verslagen</a><br /> <a href="http://giarutten.nl/links">links</a><br /> <a href="http://giarutten.nl/foto-video">foto-video</a><br /> <a href="http://giarutten.nl/rep-en-roer_1456"><b>rep en roer</b></a><br /> <a href="http://giarutten.nl/contact">contact</a><br /> -<a href="http://giarutten.nl/privacy">Privacy</a><br /> <a href="http://giarutten.nl/geschiedenis">Geschiedenis</a><br /> <a href="http://giarutten.nl/nieuws">Nieuws</a><br /> <a href="http://giarutten.nl/zoekresultaten">Zoekresultaten</a><br />